Öljynvaihto

Öljynvaihto suojaa moottoria ennenaikaiselta kulumiselta ja lisää moottorin toimintavarmuutta. Moottoriöljyn tärkein tehtävä on pitää moottorin liikkuvat pinnat erillään ja minimoida kitkasta aiheutuvat häviöt ja moottorin kuluminen. Toinen tärkeä tehtävä on moottorin sisäpuolisesta puhtaudesta huolehtiminen. Moottoriöljy on kuin pyykinpesuvesi, joka liuottaa ja kerää itseensä epäpuhtaudet. Öljynvaihdon yhteydessä tämä ”pesuvesi” vaihdetaan uuteen ja puhtaaseen. Öljy suojaa myös moottorin sisäpuolisia osia myös korroosiolta sekä jäähdyttää moottorin kuumia osia sitomalla lämpöä itseensä.

Olosuhteet vaikuttavat öljynvaihtoon

Suomalaiset käyttöolosuhteet ovat poikkeuksellisen kuormittavia, joten öljynvaihtoa tarvitaan useammin. Talvisissa olosuhteissa öljyn on oltava riittävän juoksevaa, jotta se virtaa voitelukohteissa myös pakkaspäivien kylmäkäynnistyksissä. Haastavissa olosuhteissa korostuu myös öljyn kyky käsitellä siihen kondensoituvaa kosteutta. Kondensoitumisilmiön haitat korostuvat, jos autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, jossa öljy vuoroin lämpenee ja jäähtyy. Öljyn ominaisuuksia heikentää myös hapettumiseksi kutsuttu ilmiö. Hapettumista tapahtuu, vaikka autolla ei ajettaisi. Sen seurauksena öljyn juoksevuusominaisuudet sekä suoja kulumista ja korroosiota vastaan heikkenevät.

Milloin öljynvaihto on hyvä tehdä?

Öljynvaihto sekä suodattimen vaihto kannattaakin tehdä vuosittain, vaikka kilometrimääräinen öljynvaihtoväli ei täyttyisi. Kun moottoriöljy ja suodatin vaihdetaan, poistuu moottorista epäpuhtauksia, jotka kiihdyttävät moottorin kulumista sekä haittaavat moottorin optimaalista toimintaa.

KYSY TARJOUS ÖLJYNVAIHDOSTA
VARAA ÖLJYNVAIHTO