Automaattivaihteiston öljynvaihto

Säännöllinen automaattivaihteiston öljynvaihto on tehokas tapa huolehtia vaihteiston kunnosta ja ehkäistä sen kulumista.

Öljyllä on useita tehtäviä automaattivaihteistossa: Se toimii voiman välittäjänä momentinmuuntimessa, voitelijana vaihteistossa sekä välittäjäaineena vaihteiston hydrauliikassa. Öljy vaikuttaa vaihteiston toiminnan sujuvuuteen, joka heijastuu suoraan ajomukavuuteen.

Autovalmistajan määrittämä öljynvaihtoväli on hyvä ohjenuora, mutta etenkin pohjoismaisessa ilmastossa, jossa muun muassa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, kannattaa harkita vaihtovälin lyhentämistä. Joka tapauksessa öljynvaihto kannattaa tehdä noin 5 vuoden välein, vaikka vaihtovälin määrittävä kilometrimäärä ei täyttyisikään.

Huuhtelu poistaa epäpuhtaudet

Kaikkien voiteluaineiden ominaisuudet heikkenevät ajan kuluessa ja kilometrien karttuessa. Myös epäpuhtaudet heikentävät öljyn ominaisuuksia. Epäpuhtauksia syntyy, kun voimansiirron osissa tapahtuu luonnollista kulumista. Joskus öljyn sekaan voi myös päästä kosteutta tai muita ulkoisia epäpuhtauksia. Kulkeutuessaan voideltavien pintojen väliin epäpuhtaudet heikentävät voitelua ja edelleen lisäävät kulumista.

Tehokkain tapa poistaa vaihteistoon kertyneet epäpuhtaudet on tehdä öljynvaihto huuhtelevalla vaihtolaitteella. Huuhtelevan vaihtolaitteen käyttö on tarpeellista, sillä useat automaattivaihteistot eivät tyhjene kokonaan vanhasta öljystä, jos vaihto tehdään pohjatulpan kautta valuttamalla. Huuhtelun vaikutusta voidaan tehostaa käyttämällä vaihteiston huuhteluun tarkoitettua erikoispesuainetta, joka poistaa epäpuhtaudet pelkkää huuhtelua tehokkaammin. Uuden öljyn suorituskykyä voidaan tehostaa vielä huuhtelun jälkeen lisäämällä uuden öljyn joukkoon ATF-boosteri parantamaan muun muassa hapetuksenkestoa ja suorituskykyä.

VARAA HUOLTO